
1. Zakelijke Gegevens
A. Titel van het boek: Latino King
B. Naam van de auteur: Bibi Dumon Tak/ Castel
C. Naam van de uitgever en het jaar van verschijnen?: Noordhoff Uitgevers en 2012
2. Samenvatting
Castel zat in de gevangenis. Hij was opgepakt in de Dominicaanse Republiek. Zijn vrienden noemden hem daar de King. Op een dag ging een van zijn vrienden, de Kleineman weg. Hij zou hem later helpen te ontsnappen zei hij.
Castel werkte in Nederland als drugsdealer. Eerst een klein beetje, maar het werd steeds meer. Hij dealde op straat. Hij verdiende veel. Maar na een tijdje werd het nog meer. Hij had zijn mobiel altijd aanstaan, voor het geval er iemand belde die drugs nodig had. Na een tijdje ging hij zelfs vanuit het buitenland drugs smokkelen. Hij reisde naar Venezuela. In dat land kwam hij een paar mensen tegen die hij niet kende, maar hij moest wel doen alsof hij ze kende. Hij begroette hen en liep mee. Ze zaten in een dure auto. Ze reden naar een duur appartement waar hij moest overnachten. Na een dag kwamen ze pas terug voor de opdracht. Castel kreeg geld voor de drugs en een ticket terug naar Nederland. Hij moest drugs meenemen. Op het vliegveld was hij heel zenuwachtig en hoopte dat alles zou lukken, en dat hij veilig zou aankomen zonder gesnapt te worden. Hij deed een gebed naar God in de hoop dat het zou lukken. Gelukkig lukte het en kwam hij veilig aan in Nederland. Hij zei tegen zichzelf dat hij zoiets nooit meer ging doen. Maar helaas deed hij dat wel. Na een tijdje werd hij weer gevraagd om naar het buitenland te gaan, dit keer naar de Dominicaanse Republiek. Hij moest het doen, dan zou hij weer veel geld verdienen. Maar het ging mis. Hij kocht een ticket en zei tegen zijn moeder dat hij naar België ging. Toen hij in de Dominicaanse Republiek kwam, moest hij weer drugs naar Nederland smokkelen. Maar dit keer moest hij de drugs in zijn broek doen. Dit was veel te opvallend, maar hij deed het toch. En op het vliegveld werd hij meteen aangehouden.
Ze vroegen wat er in zijn broekzakken zat. Castel zei dat er draadjes voor zijn maag in zaten, omdat deze niet meer werkte. Maar dat geloofden ze niet. Hij moest zijn broek uitdoen en laten zien wat er in zat. Hij werd in een cel gezet. Nu zou hij in de gevangenis komen. Hij dacht dat hij maar kort hoefde te zitten, en weer snel vrij zou komen. Maar dat had hij mis. Hij werd met een busje naar een ander stuk van het land gestuurd, en kwam in de gevangenis La Victoria terecht.
Na een tijdje belde hij zijn moeder op dat hij gevangen zit. Hij zei dat hij snel weer thuis kwam. Zijn moeder zei dat zij de thee zou klaar zetten. Er waren in de gevangenis verschillende afdelingen. Castel kwam in een afdeling met veel gevangenen.
Er was ook een afdeling C(bijgenaamd Vietnam) waar hij niet naar toe mocht omdat ze daar heel veel vochten. Maar op een dag ging hij er toch naar toe. Eerst wilden ze met hem vechten, maar toen zagen ze een tatoeage. Ze dachten dat dat een tatoeage was van de Kings. (een soort club/bende) Ze rookten een beetje met elkaar, praatten een beetje en deden nog andere dingen. Castel(King) voelde zich daar wel thuis. Dus vroeg hij aan de directeur of hij overgeplaatst mocht worden. Maar dat mocht hij niet. De secretaresse van de directeur liet merken dat zij wel wat voor Castel voelde. Zijn moeder kwam een paar keer langs. Ze maakte ongeveer haar hele spaargeld op. Maar ze had het over voor haar zoon. Ze kwam eten brengen voor Castel en deed lieve dingen. Ze schoof iedereen aan de kant om bij haar zoon te zijn. Ze werd daar dan ook Mama Tigre(Mama tijger) genoemd.
Castel werd eigenlijk niet of nauwelijks geholpen door zijn advocaten. Hij moest ze wel veel geld betalen, maar ze gaven slechte adviezen. Van één van hen moest hij bijvoorbeeld een heel domme jongen spelen; van een andere moest hij doen of hij gek werd.
Een grote vriend van Castel, Cola moest naar het ziekenhuis. Later bleek dat hij dood was. De politie vroeg eerst nog geld voor de operatie van Cola. Later bleek dat dat al te laat was.
Later werd Castel ook ziek. Hij had een liesbreuk. Hij zei dat hij naar het ziekenhuis moest. Hij moest een soort matje meenemen, nodig voor de operatie. Ondertussen belde hij zijn moeder dat hij ging ontsnappen vanuit het ziekenhuis. Gelukkig had zijn moeder ondertussen Kleineman weten te bereiken. Ze maakten een plan. De eerste operatie kon niet doorgaan omdat hij het matje had opengemaakt. De volgende week kon hij terugkomen.
Castel werd geopereerd. Hij lag in het ziekenhuis samen met een paar andere mensen. Het duurde voor hem heel lang voordat Kleineman kwam. Hij moest de sleutel van de boeien waarin hij vast zat, in zijn mond doen. Maar hij kreeg hem niet open. Uiteindelijk moesten ze helpen. Toen hij los was, sprong hij uit het raam. Hij kwam op een zonnewering terecht. Hier kwam een gat in, en uiteindelijk kwam hij op de volgende zonnewering. Toen lag hij op straat. Hij zocht naar Kleineman, of een auto maar hij kon niks vinden. Hij stapte snel in een motortaxi. Kleineman ging hem achteraan en zei dat ze een luxe auto voor hem hadden. Ze brachten hem naar een appartement waar hij een paar dagen verbleef. Daar ging hij een beetje feesten en leuke dingen doen. Terwijl hij in het appartement logeerde, kwam er nog een helikopter. Castel dacht dat hij was gevonden. Dat bleek niet zo te zijn. Het plan was om hem per boot naar Jamaica te brengen. Maar eerst kon dit niet, omdat er een vloedgolf was.
De tweede keer hadden ze met de boot afgesproken op een afgelegen plek en konden ze de boot niet vinden. De boot was doorgevaren. Castel en Kleineman reden door naar een andere plek en daar stapte Castel op de boot. Op de boot hadden ze allemaal pistolen. Ze smokkelden in pistolen. Maar ze deden alsof ze een vissersboot waren, om niet op te vallen. Er kwam een boot langs van de kustbewaking van Jamaica. Castel moest tussen de pistolen liggen en stil zijn. Gelukkig vonden ze hem niet. Hij kwam aan in Jamaica.
Daar aangekomen werd het erg spannend. Hij ging de bus in met zijn paspoort, waar geen stempel in zat dat hij in dit land is binnengekomen. Tijdens het rijden werd hij gecontroleerd. En hij werd er uitgezet omdat hij geen stempel had. Hij werd naar de politie gebracht. Na een tijdje probeerde hij de politie om te kopen, en vertelde hoeveel geld hij bij zich had. Uiteindelijk betaalde hij wat geld, en mocht hij weg. In het stadje waar hij aankwam, nam hij een taxi. Hij kwam in een klein dorpje terecht.
Daar kwam opnieuw een politieman waarbij hij zijn paspoort moest laten zien. Weer betaalde hij en mocht hij vertrekken.
Uiteindelijk belde zijn zus, dat hij moest doen alsof hij zijn paspoort kwijt was. Hij moest naar de Engelse ambassade, om een reisdocument te halen. Na een tijdje praten kreeg hij het document en kon hij veilig naar huis. Het duurde drie maanden vanaf het ziekenhuis tot aan zijn huis. Het boek eindigt met de mededeling dat het goed gaat met Castel. Hij heeft nu het rechte pad gekozen.
Bron: http://www.ictschutters.nl/klas4/jakay/pagina/boekverslag%20Latino%20king.pdf
Wie is de hoofdpersoon? Hoe is zijn karakter?
Castel
Castel is gelovig en bid regelmatig tot God. Hij heeft erg spijt van zijn daden en belooft god regelmatig dat hij zich nooit meer zal herhalen. Dit is een belangrijke verandering in het verhaal.
Waar speelt het verhaal zich af?
Dit verhaal speelt zich af in Nederland, Latijns Amerika en Cuba.
Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in deze tijd.
Zitten er terugblikken, terugwijzingen, vooruitwijzingen in het verhaal?
Er zit een flashback in. Wanneer Castel in de gevangenis zit, gaan ze in het boek terug naar het verhaal hoe hij in de gevangenis kwam. Daarna is het wel een doorlopend verhaal, want hij zit in de gevangenis en probeert te ontsnappen.
Hoe is de volgorde (chronologisch of juist niet)?
Het begint met een flashback en daarna is de volgorde chronologisch.
Wat voor soort verhaal is het?
Het is een spannend verhaal.
Welke ontwikkeling maken de hoofdpersonen mee?
Castel weet nu dat een nieuw leven niet bestaat en oude wegen niet dichtgroeien.
Hoe brengt de schrijver spanning in zijn werk?
Door vertraging en versnelling.
Welke vertelsituatie kom je tegen? (ikvertelsituatie, personale, alwetende?)
Ikvertelsituatie.
Wat voor einde zit er aan het boek?
Open einde.
3. Over de auteur
Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen. Bibi Dumon Tak had twee schildpadden, een poes, een kom met vissen, paarden, een pony en een teckel. Omdat ze altijd zo bezig was met dieren, wilde ze dierenarts worden of anders ornitholoog. Hiervoor had ze al op elfjarige leeftijd een eigen vogelboek geschreven. Haar passie voor dieren kwam later terug in haar boeken. Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Dit was het meest informatieve kinderboek van 2002, waarvoor ze een Zilveren Griffel kreeg. De boeken die volgden gingen allemaal over dieren, met uitzondering van Camera loopt... actie! (2003) in opdracht van Querido. Dit gaat over de opnames van de film Polleke, die gebaseerd is op de boeken van Guus Kuijer. In 2006 schreef Dumon Tak het Kinderboekenweekgeschenk van 2006: Laika tussen de sterren. Dit verhaal gaat onder andere over het Russische hondje Laika, het eerste levende wezen dat in 1957 in de ruimte is geweest. Laika reisde met de Spoetnik II die op 3 november 1957 vanuit Baikonoer werd gelanceerd. In 2007 verscheen haar eerste niet-kinderboek. Het boek Rotjongens gaat over het leven in de jeugdgevangenis, waarin ze praat met jeugdige gevangenen. Op 28 augustus 2007 vertelde Dumon Tak in het EO-programma "Het Elfde Uur" over het tot stand komen van dit boek. Op 2 oktober 2012 ontving ze voor Winterdieren - en na enkele eerdere Zilveren Griffels - de hoogste waardering voor een Nederlandstalig kinderboek: de Gouden Griffel.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bibi_Dumon_Tak
4. Leeservaringen
Het onderwerp van het verhaal sprak me heel erg aan, ik wilde wel eens weten hoe het is in zo’n gevangenis. Nu ik dit boek gelezen heb, heb ik een hele andere kant gezien van het leven in een gevangenis dan wat ik altijd dacht. Ik wist wel dat het in de Dominicaanse Republiek corrupt was, en slechter dan in de Nederlandse gevangenissen, maar zo slecht dat wist ik niet. Het verhaal bevat sowieso genoeg gebeurtenissen om mij te blijven boeien. Er gebeurd zoveel in het verhaal en het is zo interessant dat je door blijft lezen. Het verhaal is op een vlotte manier geschreven zonder langdradige stukken er in. De gebeurtenissen in het verhaal hebben heel erg veel indruk gemaakt op me, vooral het stuk dat Cola, een vriend van Castel buikgriep had. Voordat hij naar de dokter mocht moesten zijn vrienden en hij veel geld betalen aan de bewakers. In de wachtkamer moest Cola heel nodig naar het toilet, het dichtstbijzijnde toilet was die van de dokter, en niet die van de patiënten. Hij heeft daar de heleboel smerig gemaakt. De dokter was zo boos dat hij Cola niet meer wilde helpen. Hij werd door de bewakers in een donkere kamer geduwd waar ook andere gevangen zaten. Er was geen toilet en sommige zaten er al maanden. Omdat ze iemand in de gevangenis hadden vermoord, of omdat ze stomweg vergeten werden. Iedereen zat er hutje mutje op elkaar. Toen Castel en de anderen veel geld hadden betaald werd Cola er de volgende dag uit gehaald. Het ging nu nog slechter met Cola en ze gingen weer met hem naar de dokter. De dokter herkende hem en wilde hem eerst niet helpen, maar toen ze de dokter veel geld gaven hielp hij Cola toch. De dokter zei dat hij Cola hier niet verder kon helpen en dat hij naar het ziekenhuis moest. Ook daar moesten ze weer veel geld voor betalen. Een paar dagen later kwamen er twee bewakers naar de cel van Castel en zijn vrienden, ze vertelden dat het erg slecht ging met Cola en dat hij naar een ander ziekenhuis moest worden gebracht maar dat ze daar veel geld voor moesten betalen. Iedereen uit de gevangenis gaf al zijn geld, er werd van de gekste plekken geld gehaald. Die zelfde dag nog kwamen de bewakers weer, om te vertellen dat Cola overleden was. Maar later kregen ze te horen dat ze Cola gewoon hadden laten leiden en hem dood lieten gaan, en daarna naar Castel toe kwamen voor het geld, terwijl hij dus allang overleden was. Ik kan het mij zo slecht voorstellen dat mensen zo met anderen om kunnen gaan. De gebeurtenissen zijn zeker geloofwaardig, omdat het een Slash boek is, Slash boeken zijn waargebeurde verhalen. Dus dan weetje al dat het waar gebeurd is. Je kan je goed in de personages verplaatsen omdat het vanuit een ik-figuur geschreven is, en omdat het gewoon goed geschreven is. Daardoor ga je je vanzelf heel erg inleven in de gebeurtenissen. De personages veranderen wel in het verhaal, maar wel op een begrijpelijke manier. Castel wordt harder maar dat is nodig om te kunnen overleven in de gevangenis daar dus dan is het wel begrijpelijk. Zijn moeder veranderd ook, zij gaat steeds slechter voor haar zelf zorgen en wordt steeds ongelukkiger. Dat is natuurlijk ook begrijpelijk omdat haar zoon in de gevangenis zit. De gebeurtenissen volgen elkaar op een logische volgorde op, het verhaal loopt in 1 lijn door, en niet van het ene naar het andere onderwerp dat leest wel fijn. Er komen geen terugblikken in het boek voor, dat is wel fijn want soms raak je door een terugblik in de war, omdat je dan vergeten bent dat het een terugblik was en dan opeens gaat het weer verder in de tegenwoordige tijd zeg maar. Ik was erg onder de indruk van het boek.
5. Verwerkingsopdracht (vertel iets over tijd en opbouw in het verhaal)
Het begint met een flashback van Castel in de gevangenis. En dat de volgende dag De Kleineman wordt vrijgelaten uit de gevangenis en hij tegen Castel verteld dat hij hem gaat helpen met ontsnappen. Wat hij uiteindelijk ook echt doet. Daarna wordt er verteld hoe het allemaal begon en hoe het komt dat Castel in de gevangenis terecht komt, maar later ook hoe hij er uit ontsnapt. Als Castel eenmaal ontsnapt is uit de gevangenis duurdt het 3 maanden tot dat hij eindelijk in Nederland terecht gekomen is. En als die dan in Nederland is het herfst en is er een periode van 1 week tijd ongeveer.
Maak jouw eigen website met JouwWeb